Varför ska man gå i terapi?

Själva ordet “terapi” brukade vara jätteladdat. Att gå i terapi är lite mer “accepterat” idag, men det är fortfarande många som tror att det riktar sig till männsikor som mår jättedåligt eller har stora psykiska svårigheter, med andra ord är det många som tror att “det här är inte för mig!”. En av mina klienter skrev: “Egentligen borde alla gå till någon och få prata av sig. Man behöver inte må dåligt för att behöva göra det. Det inser jag nu.” Terapi, psykoterapi, riktar sig till alla!

Jag tror att det ligger mycket i att folk missuppfattar vad terapi är. När det gäller gestaltterapi, kan man säga att det handlar om en dialog. En dialog som hjälper klienten att bli medveten om sina mönster, om sina sätt att vara, som sätter fingret på vad det är i ens liv som skapar missnöje eller lidande. Sedan blir det möjligt att välja nya vägar i livet. Det handlar om att hitta mer tillfredställelse i sitt liv, i sina relationer, öka sin självkänsla, leva mer i nuet, förstå sina känslor, dansa med dem i stället för att låta dem bestämma över oss. Kortare sagt: att må bättre och att vara lyckligare!

Nedan några lästips för fördjupning i ämnet, kolla gärna!

7 anledningar till att gå i terapi även om du inte lider av mental ohälsa / Vanligaste anledningar till att börja terapi: 1) du vill få självinsikt 2) du vill bli en bättre ledare 3) du vill bli en bra föräldrar 4) du vill få en bättre självkänsla och acceptera dig själv 5) du vill ha en stund i veckan där allt fokuseras på dig 6) du vill förstå meningen med ditt liv 7) du vill utveckla en egenskap

Alla kan gagnas att gå i terapi då och då / Varför är det bra? “- Det får dig att må bättre genom att ge dig en ny lins att se på världen genom – Det är bra för din emotionella hälsa och för att bättre förstå dina känslor – Den får dig att ta ett steg ut ur din komfortzon – Det hjälper dig att ta avstånd från dina problem och se dem ur ett bredare perspektiv – Du kommer lära känna vissa delar av dig själv bättre – Det rensar ditt sinne och hjälper dig att se vad som är viktigt i ditt liv -Det främjar självkännedom och en omtänksam attityd – Det förstärker din mentala hälsa och motverkar emotionella svackor.”

5 Reasons We Resist Therapy (and 4 Reasons We Shouldn’t) / Why we resist? 1. We don’t want to face our feelings. 2. We crave a “quick fix.” 3. We feel that investing in our happiness is “frivolous.” 4. We feel ashamed to seek help. 5. We don’t believe it will “work.” Why shouldn’t we? We could 1) Take a moment to self-reflect 2) Consider the “cost” of doing nothing 3) Adjust your attitude 4) Give yourself permission.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s